Datum: 22.11.2018

Vložil: David Steiner

Titulek: Anketa - formulace otázky

Mám technickou připomínku k anketě. Formulace otázky "Jak často vnímáte problém s topením...?" je natolik obecná a nicneříkající, že je docela možné, že každý člověk hlasuje úplně o jiném problému. Já mám například problém s topením doma takový, že mi drnčí žebřík v koupelně, ale už jsem se s tím naučil žít a neřeším to. Někdo může mít problém se zavzdušněným topením a někdo zase jiný.

Abych mohl smysluplně hlasovat, musel jsem se pana Kozůbka zeptat o jaký problém se jedná. Kolik lidí to udělalo? Hlasuje každý o tom stejném problému nebo každý o jiném?

Dověděl jsem se, že problém s topením spočívá v tom, že si někteří lidé stěžovali, že mají v bytě zimu. Dobře, tak proč tam mají zimu? Táhne jim tam, mají špatně utěsněná okna / balkon? Co to je "zima v bytě"? Pro někoho je zima i 24 stupňů. Pro jiného stačí 22 a 24 už vnímá jako přetopenou místnost a je mu to velmi nepříjemné a poznal jsem i člověka, kterému stačilo při práci v kanceláři 18 stupňů. Při teplotách přes 22 už si stěžoval, že je tam přetopeno.

Sdělili ti lidé, kteří mají doma zimu, jak mají nastavené topení a kolik mají v bytě stupňů? A jakou teplotu by tam chtěli mít?

Anketa s takto formulovanou otázkou postrádá smysl a neměly by se z ní vyvozovat žádné závěry týkající se bytového domu jako celku.

Přidat nový příspěvek